VPN Nedir? En İyi VPN Nasıl Seçilir 2020?
VPN Nedir?
Sanal Özel Ağ (VPN) herhangi bir internet bağlantısı üzerinden özel bir ağ oluşturmak kaydıyla size çevrimiçi gizlilik ve anonimlik sağlar. VPN'ler, internet protokolünüzü (IP) gizler, böylece çevrimiçi hareketleriniz izlenmesi imkansız hale gelir. En önemlisi, VPN hizmetleri, güvenli bir Wi-Fi etkin noktasından bile daha fazla gizlilik sağlamak için güvenli ve şifreli bağlantılar kurar. Fakat asıl önemli olan, VPN hizmetleri, daha fazla gizlilik sağlamak için sabit bir Wi-Fi noktasından bile güvenli ve şifreli bağlantılar sağlar.
Neden VPN Hizmetine İhtiyacınız Var?
Güvenli olmayan bir web sitesinde veya güvenli olmayan bir kablosuz ağda gezinmek, şahsi bilgilerinizi ve tarama alışkanlıklarınızı ifşa edebileceğiniz anlamına gelmektedir. Bu nedenle, bir sanal özel ağ, daha çok bilinen adıyla VPN, çevrimiçi güvenlik ve gizliliklerinden endişe duyan herkes için bir zorunlu hale gelmektedir.
Aslında düşündüğünüzde her zaman internette aktifiniz. Mesela kahve dükkanında sıradayken e-postaları okursunuz veya doktorun ofisinde beklerken banka hesabınızı kontrol edersiniz. Parola gerektiren özel bir Wi-Fi ağında oturum açmadığınız sürece, çevrimiçi olduğunuz her an iletilen tüm veriler aynı ağı kullanan yabancılar tarafından izlenmeye karşı savunmasız kalabilirler.
Bir VPN'nin sağladığı şifreleme ve anonimlik, e-posta gönderme, çevrimiçi alışveriş veya fatura ödeme gibi birçok çevrimiçi aktivitelerinizin korunmasına yardımcı olur. Diğer yandan VPN'ler web taramanızı gizli tutmanıza yardımcı olur.
VPN IP Adresinizi ve Gizliliğinizi Nasıl Korur?
VPN'ler aslında yerel ağınız ile başka bir konumdaki çıkış noktası arasında binlerce mil uzakta olsanız dahi bir veri tüneli oluşturur ve bu sayede sanki başka bir yerdeymişsiniz gibi görünmenize olanak sağlar. Bu avantaj sayesinde çevrimiçi özgürlüğe kavuşur ve en sevdiğiniz uygulamalara ve web sitelerine erişebilirsiniz.
Burada sanal özel ağın nasıl çalıştığına dair daha yakından bir bakış atacağız. VPN'ler, kablosuz bir ağ üzerinden gelen verileri karıştırmak için şifreleme kullanır. Şifreleme yötemiyle verileriniz okunamaz hale gelir. Veri güvenliği özellikle genel bir Wi-Fi ağı kullanılırken önemlidir, çünkü ağdaki herhangi birinin internet aktivitelerinizi gizlice izlemesini önler.
Gizlilik yönünden madalyonun bir diğer tarafı daha vardır. Bir VPN olmadan, internet servis sağlayıcınız size ait olan tarama geçmişinizin tamamını bilebilir. VPN olduğunda ise tarama geçmişiniz tamamen güvendedir. Bunun nedeni, web aktiviteleriniz sizin değil, VPN sunucusunun IP adresiyle eşleştirilmesidir. Bir VPN servis sağlayıcısının tüm dünyada sunucuları olabilir. Bu da arama aktivitelerinizin herhangi biri üzerinden olduğu anlamına gelmektedir. Unutmayın, arama motorları arama geçmişinizi izlese dahi, elde ettikleri bilgileri size ait olmayan bir IP adresiyle bağdaştıracaklardır. Yeniden, VPN'iniz çevrimiçi aktivitelerinizi gizli tutacaktır.
VPN Gizliliği: VPN Ne Gizler?
VPN, gizliliğinizi riske edebilecek birçok bilgiyi saklayabilir. İşte beş tanesi:
Tarama Geçmişiniz
İnternet kullandığınız artık bir sır değil. İnternet servis sağlayıcınız ve web tarayıcınız internette yaptığınız her şeyi takip edebilir. Ayrıca gezindiğiniz web sitelerinin birçoğu tarih de tutabilir. Web tarayıcıları arama geçmişinizi izleyebilir ve bu bilgileri IP adresinizle bağdaştırabilir.
İşte size gezinme geçmişinizi neden gizli tutmak isteyebileceğinizin iki örneği. Belki sağlık probleminiz var ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi edinmek için webde arama yapıyorsunuz. Tahmin et ne oldu? Herhangi bir VPN olmadığı takdirde, bu şahsi bilgileri otomatik olarak paylaşarak durumunuza daha fazla dikkat çekebilecek reklamların hedefi olmaya başlayabilirsiniz.
Ya da belki de gelecek ay bir uçuş için uçak biletleri fiyatlarını listelemek isteyebilirsiniz. Ziyaret ettiğiniz seyahat siteleri bilet aradığınızı öğrenir ve ellerinde olup da en ucuz olmayan ücretleri gösterebilir.
Bunlar sadece basite indirgenmiş birkaç örnektir. İnternet servis sağlayıcınızın tarama geçmişinizi satabileceğini unutmayın. Özel tarayıcılar bile çok özel olmayabilir.
IP Adresiniz ve Konumunuz
IP adresinizi el geçiren herkes internette aradığınız şeye ve arama yaparken bulunduğunuz konuma erişebilir. IP adresinizi bir mektuba yerleştirdiğiniz dönüş adresi olarak düşünün. Cihazınıza geri döner.
Size ait olmayan IP adresini bir VPN ile kullanarak, çevrimiçi gizliliğinizi korumanıza ve webde anonim olarak arama yapmanıza imkân sağlar. Diğer yandan, arama geçmişinizin toplanmasına, görüntülenmesine veya satılmasına karşı da korunmuş olacaksınız. Herkese açık bir bilgisayar veya işvereniniz, okulunuz veya başka bir kuruluş tarafından size verilen bir bilgisayar kullanıyorsanız, arama geçmişinizin görüntülenebileceği ihtimalini aklınızdan çıkarmayın.
Akış İçin Konumunuz
Profesyonel sporlar gibi aktiviteleri izlemenize olanak sağlayan hizmetler için ödeme yapabilirsiniz. Ülke dışına çıktığınızda, kullanıyor olduğunuz akış hizmeti kullanılamayabilir. Diğer ülkelerdeki sözleşme hükümleri ve düzenlemeleri de dahil olmak üzere bunun farklı sebepleri vardır. Fakat bir VPN kendi ülkenizde bulunan herhangi bir IP adresi seçmenize izin sağlayacaktır. Bu, muhtemelen gerçek zamanlı aktarım servis ağında gösterilen herhangi bir etkinliğe erişmenizi sağlayacaktır. Ayrıca veri veya hız azalımınımı da engelleyebilirsiniz.
Cihazlarınız
VPN, masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar, tablet ve akıllı telefon da dahil olmak üzere cihazlarınızı meraklı gözlerden korumaya yardımcı olabilir. Özellikle genel bir Wi-Fi ağı üzerinden İnternet erişimi sağladığınızda, cihazlarınız siber suçlular için temel hedef haline gelebilir. Kısacası, bir VPN, bilgisayar korsanlarının her hareketinizi izleyemeyeceği şekilde cihazlarınızda gönderdiğiniz ve aldığınız verilerin korunmasına yardımcı olur.
İnternet Özgürlüğünü Korumak İçin Web Aktiviteleriniz
Umarım hükümet gözetimi için seçilmiş bir aday değilsinizdir fakat kim bilir. Unutmayın, VPN internet servis sağlayıcınıza karşı tarama geçmişinizi devamlı korur. Bu nedenle bir devlet dairesi internet servis sağlayıcınızdan internet etkinliğinizin kayıtlarını vermenizi istese dahi korunursunuz. VPN sağlayıcınızın tarama geçmişinizi kaydetmediğini (bazı VPN sağlayıcıları yapıyor) varsaysak dahi, VPN'niz internet özgürlüğünüzü korumaya yardımcı olacaktır.
VPN Kimlik Hırsızlığına Karşı Korunmaya Nasıl Yardımcı Olabilir?
Kimlik hırsızlığı, kişisel bilgilerinizin çalınarak var olan hesapları ele geçirme veya yeni hesaplar açma, adınıza vergi beyannamesi düzenleme veya mülk kiralama/satın alma gibi suçları işlemek için kullandığında ortaya çıkar. VPN, kimlik hırsızlığına karşı verilerinizi koruyarak katkı sağlayabilir. Gönderdiğiniz ve aldığınız veriler için siber saldırıların bulamayacağı şifreli bir tünel yaratır.
Akıllı telefonunuzda Wi-Fi teknolojisi her zaman açıksa, siz farkında bile olmadan telefonunuz savunmasız kalabilir. İnternet alışverişi, bankacılık işlemleri ve webde gezinme gibi günlük aktiviteler bilgilerinizi açığa vurarak sizi siber suçlara karşı savunmasız duruma getirebilir.
VPN, cihazlarınız yardımı ile paylaştığınız veya ulaştığınız bilgileri koruyabilir. Bu özellikle genel bir Wi-Fi ağı kullanırken aynı ağda fırsat kollayan bir siber hırsızın giriş bilgilerinizi ve internet üzerinden alışveriş yaptığınızda girdiğiniz kredi kartı numarasını alabileceği gibi durumlarda büyük önem taşır.
Kimlik hırsızlığının önüne geçemezsiniz. Hiç kimse yapamaz. Size ait bir hesabın olduğu bir kurumdaki veri ihlali gibi bazı güvenlik konuları sizin kontrolünüz dışındadır. Fakat VPN, cihazlarınızdan gönderdiğiniz ve aldığınız bilgilerin korunmasına yardımcı olabilir.
@@1455@@
VPN Hizmetlerinde Nelere Dikkat Etmelisiniz?
VPN pazarı seçeneklerle dolu olup, bu yüzden herhangi bir VPN için alışveriş yaparken ihtiyaçlarınızın neler olduğunu tam anlamıyla bilmek büyük önem arz etmektedir.
Sizin için neyin önemli olduğunu düşünün. IP adresinizi maskeleyerek internette anonim olarak sörf yapmak mı ister misiniz? Bilgilerinizin genel bir WiFi ağından çalınabileceğinden korkuyor musunuz? Şehir dışındayken en sevdiğiniz programları izlemek için can atan sık seyahat eden biri misiniz?
İyi bir VPN, bu üç sorunuza da cevap verebilecek kalite de olabilir, ancak işte size göz önünde bulundurmanız gereken bazı püf noktalar:
VPN Nasıl Seçilir?
Genel bir Wi-Fi hizmeti kullanırken güvende olmanın akıllı tek yolu bir VPN çözümü kullanmaktır. Ancak, sanal bir VPN en iyi yolu nedir?
Bir VPN sağlayıcısı seçerken sormanız gereken bazı sorular.
Gizliliğinize saygı duyuyorlar mı?
VPN kullanmanın asıl amaçlarından biri gizliliğinizi korumaktır, bu bakış açısıyla edindiğiniz VPN sağlayıcınızın da gizliliğinize önem vermesi çok kritiktir. Kayıt altına almama ilkeleri olmalıdır, yani kısaca internet etkinliklerinizi asla izlememeli veya kaydetmemelidirler.
En güncel protokol ile mi çalışıyorlar?
OpenVPN, PPTP gibi diğer protokollere kıyasla daha güçlü güvenlik sağlar. OpenVPN, tüm ana işletim sistemlerini destekleyen açık kaynaklı bir yazılımdır.
Veri sınırlamaları getiriyorlar mı?
İnternet kullanımınıza bağlı olarak, bant genişliği sizin için büyük bir karar faktörü olabilir. Veri sınırları olmadan tam bant genişliği alıp almayacağınızı kontrol ederek verilecek hizmetlerinin sizin ihtiyaçlarınıza uygun olduğundan emin olun.
Sunucular nerede bulunur?
Hangi sunucu konumlarının sizin için önemli olduğuna karar verin. İnternete belirli bir merkezdeki yerel ağdan erişiyormuş gibi görünmek istiyorsanız, o ülkede bir sunucu olduğundan emin olun.
Birden fazla cihazda VPN erişimi uygulayabilecek misiniz?
Ortalama bir internet kullanıcıysanız, genellikle üç ila beş cihaz kullanırsınız. İdeal olarak, VPN'i hepsinde aynı anda kullanabilmeniz gerekmektedir.
Kaça mal olacak?
Fiyat sizin için öncelikliyse, ücretsiz bir VPN'e sahip olmak o an için en iyi seçenek olduğunu düşünebilirsiniz. Bununla birlikte, bazı ücretsiz VPN hizmetlerinin size gerçek anlamda maliyet getirmese de, sık sık reklam yayınlanması veya kişisel bilgilerinizin toplanması ve üçüncü şahıslara satılması gibi başka yollarla daha büyük maliyetlere sebep olabileceğini unutmayın. Ücretli ve ücretsiz VPN seçenekleri karşılaştırırsanız, ücretsiz VPN'ler yönelik şunları bulabilirsiniz:
- En güncel veya güvenli protokolleri sunmayan,
- Ücretsiz kullanıcılarına en yüksek bant genişliğini ve bağlantı hızlarını sunmayan,
- Daha yüksek bir bağlantı kesme oranına sahip,
- Genele bakıldığında birçok ülkede sunucu sayısı olmayan,
- destek sunmayan,
VPN seçimi yaparken göz önünde bulundurmanız gereken birçok nokta vardır, bu nedenle saha araştırmalarınızı ihtiyaçlarınıza en uygun şekilde yaptığınızdan emin olun. Hangi sağlayıcıyı seçerseniz seçin, herhangi bir VPN'in genel bir Wi-Fi ağından daha fazla çevrimiçi güvenlik, gizlilik ve anonimlik sağlayacağından emin olabilirsiniz.
Yorumlar
YORUM YAP
Hesabınız varsa giriş yapmak için tıklayın