Popüler Aramalar:

İşiniz İçin En Uygun Uygulama Geliştiricisini Nasıl Seçersiniz ?

Önceden genel olarak uygulama alanında küçük işler olarak restoran ve spor salonu sahipleri ilk deneyenlerdi ama artık mobil uygulamaların gelişmesi sayesinde birçok SMB sahipleri, müşteri tabanına ulaşmak, müşteri hizmetlerini geliştirmek ve iç verimliliği artırmak ve marka bilincini artırmak adına uygulamalar dünyasına geçiş yapmaktadırlar.

 

Özel bir uygulamaya sahip olmanın avantajlarının yanında birçok SMB, geliştirme ile alakalı birçok seçenekle karşılaştığında yetersiz kalıyor. Şablon tarzı DIY (kendin yap) uygulama yaratıcıları, geliştirme şirketleri, kodlama gerektiren hizmetler ve bireysel taraflar arasında seçim yapmak, uygulama geliştirme sistemlerine aşina değilseniz çok zorlayıcı bir iş haline geleceklerdir.

 

Bu satın alma rehberi sadece uygulama oluşturmak için çeşitli iş ile alakalı konularda tavsiyeler vermekle kalmaz, aynı zamanda şu an ortada olan uygulamalar, dikkat etmeniz gereken detaylar, ortak barikatlar ve farklı uygulama geliştirme sistemleri ve hizmetlerinin artı ve eksileri hakkında genel bilgiler verir.

 

Genel uygulama türleri: ağ uygulamaları, yerel uygulamalar ve hibrit uygulamalar

 

Bir uygulama geliştiricisi araştırırken, yerel uygulama, hibrit uygulama ve mobil uygulama terimleriyle karşı karşıya kalma ihtimaliniz yüksek. Aralarındaki fark ise basit.

 

Ağ Uygulaması

 

Ağ uygulamaları uygulama mağazaları üzerinden indirilmezler. Ağ uygulamaları genellikle Chromie ya da Safari gibi tarayıcılar aracılığıyla erişilen sitelerin mobil versiyonlarıdır ve JavaScript, CSS ya da HTML5 kullanılarak oluşturulmuşlardır. Ağ uygulamaları, sitelerinin mobil cihazlarla uyumlu olmasını isteyen işletmeler için iyi bir seçenektir. Ağ uygulamalarının en büyük avantajı tüm cihazlar üzerinde çalışabilir olmalarıdır, yani işletim sistemi önemli değildir. Bu uygulamaların yalnızca bir kod tabanı vardır, bu durum da daha çabuk güncelleme yapılabilmesini sağlar. Dezavantajı ise, kimsenin uygulama mağazasında sizin  iş uygulamasına rastlayamacak olmasıdır. İnsanlar sizin sitenizi bilmek zorunda olacaklar bu durumda. Ağ uygulamaları, diğer türlere göre aynı zamanda bazı fonksiyon eksikliklerine de sahip olabilirler.

@@311@@

Yerel Uygulama

 

Yerel uygulamalar belirli platformlar için oluşturulmuşlardır ve uygulama mağazalarından indirilebilirler. Bu tür uygulamaların bariz dezavantajı, farklı cihazlar için farklı versiyonların geliştirilmesi gerekmektedir (IOS ve Android). Diğer bir zorluk ise, uygulama mağazalarından erişildikleri için bu mağazalara bağlı kalmak zorundalar. Kısa zaman önce iTunes Uygulama Mağazası düzenlemelerine şu şartı ekledi: “Ticari bir şablonla ya da uygulama üretim hizmetiyle geliştirilen uygulamalar reddedilecektir.” Teslim edilen uygulamalara bu şartı Apple’ın ne sıklıkla uyguladığı kesin olmasa da, eğer yerel bir uygulama geliştiriyorsanız, potansiyel hizmet ve geliştiricilere bu düzenlemeleri nasıl kontrol ettiklerini ve teslim sürecini takip ettiklerini sormanızda fayda var. Uygulama mağazası teslimi için değişen süreçler hakkında soru sorulduğunda, uygulama oluşturma şirketi Shoutem’in pazarlama müdürü Robert Sekulić, “Shoutem ile yayınlanan tek bir uygulama bile 4.2.6’ya göre reddedilmedi.” dedi.

 

Sekulić ardından, Shoutem’in uygulama taleplerine uyguladığı sert iç inceleme sistemine ve Sekulić’in dediğine göre onların kullanıcıları sadece yerel mobil uygulama üretimine iten, kendilerine has platform mimarisine ve “yerel adı altında satılan vasat olmayan hibrit uygulamalar”dan bahsediyor. Sekulić ayrıca, yeni uygulama mağazaları kılavuzlarını ima ederek, “Apple, mağazasında yerel bağları olan ağ uygulamalarının sunulmasını istemiyor. Hibrit uygulamalar hiçbir zaman yerel uygulamaların performans, hız, güvenlik ve güvenilirlik seviyesine erişemeyecek ve Apple’ın gereksinim duyduğu hakim kullanıcı deneyimini sunamayacak.”

 

Oluşturduğunuz uygulamanın türü veya seçtiğiniz oluşturma hizmeti ne olursa olsun, önceden değerlendirmeyi düşündüğünüz şirketin uygulama mağazası kılavuzuna uymaya nasıl yaklaştığını ve izlerinin ne olduğunu sormak çok önemlidir.

 

Hibrit (Karma) Uygulama

 

Yerel uygulamalardan ayrı olarak hibrit uygulamalar sadece bir kod tabanına sahiptirler, ama bazı durumlarda yerel uygulamalar gibi uygulama mağazaları aracılığıyla erişilebilirler. Çoğu hibrit uygulamalar, ağ uygulamaları gibi HTML5 kullanılarak geliştirilmişlerdir ve Cordova ya da PhoneGap gibi yerel bir çapraz platform teknolojisine dahil edilirler. Bu da, siz yerel uygulama gibi erişilen ve ona benzeyen bir ağ uygulaması geliştiriyorsunuz demek oluyor. Hibrit uygulamalar, yerel uygulamalardaki birçok özelliğe sahip olmakla birlikte tek bir kod tabanından dolayı daha kolay güncellendiği için daha popülerdir. Öte yandan hibrit uygulamalar, özellikle iTunes Uygulaması Mağazası olmak üzere uygulama mağazalarında onay süreci konusunda problemler yaşabilirler. Yerel uygulama geliştirmesinde, özellikle hibrit uygulama konusunda uzmanlaşmış uygulama geliştiricilerine uygulama mağazalarının onay sürecine nasıl yaklaştıklarını sormanızda fayda var.

 

Uygulama geliştiricilerinin türleri

 

Günümüzde birkaç tür uygulama geliştirme sistemleri var, kendi uygulamanı geliştirmeni sağlayan DIY hizmetlerinden, geliştiriciyle birebir iletişimle anında üretimi/gelişimi sağlayan türe kadar. İşiniz için uygun olan doğru uygulama geliştiricisini seçmek; harcayabileceğiniz para miktarına, uygulamaya hangi sürede sahip olmak istediğinize ve kabul edilme koşullarıyla aranızdaki alakaya göre değişiklik gösterir.

 

Kodsuz platformlar

 

Kodsuz uygulama gelişimi platformları, kullanıcı dostu ve konforlu arayüzü ve ucuzluğundan dolayı popülerledir. Çoğu kodsuz hizmetler, size uygulamanızı ücretsiz dizayn etme olanağı sağlar ve yayınlanma ücreti talep eder (15-500 dolar arası), aynı zamanda aylık abonelik ücreti de ister. Bu aylık ücret de, barındırdığı özelliklere bağlı olarak aylık 15-150 dolar arası değişir.

 

Bazı hizmet seviyeleri arasında isteğe bağlı uygulamalı geliştirme için uygulamanın koduna erişim, uygulama mağazalarına gönderme maliyeti ve otomatik bakım güncellemeleri bulunur. Diğer abonelikler ise daha çok önemli hususlardır. Birçok kodsuz platform, şirket içi geliştiriciler aracılığıyla ayrı bir fiyatlandırma yapısı üzerine ek özel geliştirme hizmetleri sunmaktadır.

 

Kodsuz platformlar ile ilgili en iyi şey kullanım kolaylığıdır ve kodsuz uygulama teknolojisinin popülerleşmesiyle, pek çok kodsuz seçenek, geliştiricilere ve kullanıcılara çeşitli bir işlevsellik sunar. Kodsuz uygulamalar gayet hızlı oluşturulurlar; bu, uygulamalarının hızlıca çalışmasını isteyen işletmeler için popüler olmasını sağlamaktadır. Kodsuz platformların olumsuz tarafı, uygulamalarınızın iTunes Uygulama Mağazası tarafından reddedilme risklerinin olmasıdır. Bazı DIY yapımcıları müşterilerin, uygulamalarını onay için göndermelerinde kolaylık sağlar, bazıları ise bunu yapmaz. Kodsuz bir platforma başlamadan önce, şirketin mevcut uygulama mağazası kurallarını nasıl kullandığını öğrenmenizde fayda var.

@@318@@

Özel yapım hizmetleri

 

Özel yapım şirketleri, müşterileri için türünün tek örneği uygulamalar geliştirme konusunda uzmandır. Bu tür şirketler dizayn konusunda, geliştiriciler ve proje yöneticileri ile alakalı geniş kadrolara sahiptirler. Özel yapıma başvurmanın faydası; adım adım istediğin uygulamayı özellikleri ve detayları ve geliştirme olanağıdır. Dezavantajı ise yüksek maliyeti ve uzun süren geliştirme süreçleridir. Doğal olarak, taslak kullanmadan sıfırdan bir uygulama oluşturmak kodsuz ya da hibrit bir uygulama oluşturmaktan daha uzun sürer ve daha pahalıya mâl olur.

 

Fiyat farkı barındırılan özellikler ve uygulamanın kompleksliğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Özel geliştirilmiş uygulamaların maliyetleri genellikle 15bin dolar civarında başlar, özellikleri vb gelişmiş olanlarda bu maliyet 30-150bin dolara kadar yükselmektedir. Ayrıca kompleks uygulamaların maliyetleri de yarım milyon dolarları görebilmektedir. Bu işlerle ilgilenen firmalardan fiyat almak, kafanızda maliyet adına bir şeylerin oluşmasını kolaştıracaktır.

 

Bireysel geliştiriciler

 

Bireysel bir geliştiriciyle çalışmak da SMB’ler için güvenilir ve rağbet gören bir seçenektir. Kendi şirket içi geliştiricinize sahip olmanın avantajları, uygulamanızı istediğiniz zaman değiştirebilme ve gerektiğinde güncellemeleri yapabilme fırsatına sahip olmaktır. Ama bir geliştiriciyle çalışmak aşırı pahalıya mal olmaktadır. Bir uygulama geliştirme uzmanları ekibine yatırım yapmadığınız sürece, evden projeleri tamamlamak çok uzun sürecektir. Bireysel geliştiricilerin işe alınması, özellikle sadece 3-5 yıllık bir deneyime sahip uygulama geliştiricilerinin maaşlarının genellikle düşük olması nedeniyle, tam bir teknik ekip kurmayı planlayan şirketlere bırakılmıştır.

 

Devam eden uygulama bakımları

 

Uygulama geliştirmeyle ilgili önemli bir husus da uzun vadeli bakımlardır. Uygulama piyasası, gönderim ve kabul konusundaki yönergelerinin sürekli olarak güncelliyor ve işletim sistemleri geliştikçe uygulamanız da onlarla birlikte gelişmek zorunda kalacaktır. İşiniz büyüyüp geliştikçe aynı zamanda siz de uygulamanızın içeriğini güncellemek durumunda kalacaksınız.

 

Robert Grossberg, bir mobil oyun geliştirme şirketi olan TreSensa’nın CEO’su, uygulamalarla ilgilenen işletmeleri bazı konularda uyarıyor, “Süregelen bakımları asla küçümsemeyin. Düzenli olarak uygulamanızla ilgili olun, eğer planlarınızda varsa düzenli olarak uygulamanıza neler ekleyebileceğinizi düşünün.”

 

Grossberg, aynı zamanda yeni olanlara geliştirme konusunda yavaş ve temkinli olmalarını tavsiye ediyor. Sadece IOS ya da Android’e uygun uygulama geliştirenlerin piyasanın yarısına hitap edemeyeceğini söylüyor ama iki büyük platforma da uygun bir uygulama geliştirme büyük yetenekler gerekmektedir ve gelecek bakım sürelerini ikiye katlayacaktır. Grossberg “Birçok farklı çözüm yöntemi var” diyor ve “İşlerinizi basitleştirin ve hızlı çalışmaya önem verin” diye ekliyor.

 

Tabii, her şeyinizi yapabilecek tam kapsamlı bir uygulama bulmak neredeyse imkansızdır ama bazı alanlarda işinizi çok iyi görebilecek uygulamalar da, uygun araştırmaları yaparsanız erişilebilir ve işinize yarayabilirler.

 

Önem verilmesi gereken uygulama özellikleri

 

Tüm uygulama geliştirme sistemleri, uzmanlık alanları ve müşterilerine sundukları açısından birbirinden farklıdır. Nihai kararınızı vermeden önce, sizin için önemli olan uygulama özelliklerini iyi belirleyip her daim göz önünde bulundurmalısınız.

 

Uygulama gizliliği ve güvenliği: Tüm işletme uygulaması  geliştirme işlemleri için bir endişe olmasa da, iç uygulamalar genellikle benzersiz gizlilik ve güvenlik seçenekleri gerektirir. İşletmenize özgü uyumluluk problemleri varsa, bunları potansiyel uygulama geliştirici temsilcisi ile görüşmelisiniz.

 

Bayi seçenekleri: Bayilik durumuna gelmesi için bir oyun ya da beyaz etiket uygulaması dizayn ediyorsanız, kullandığınız geliştirici hizmetin bayilik seçeneğine sahip olduğundan emin olmalısınız. DIY şablonları veya üçüncü taraf geliştiriciler tarafından oluşturulan uygulamaların tümü yeniden satılamaz ve satıcı programları sunan işletmeler genellikle ücretsiz tasarım araçları ve özellikle satıcılar için web siteleri gibi ek özellikler içinde toplanır.

 

Anlık bildirimler: Anlık bildirimler müşterilerle iletişime geçmeyi kolaylaştırır, ayrıca müşterileri promosyonel etkinlikler, satışlar, yeni ürünler ya da hizmetler hakkında bilgilendirir. Çoğu uygulama geliştirme hizmetleri anlık bildirimlere izin verir.

 

Müşteri indirimleri ve sadakat programları: Ürün odaklı işletmeler genellikle müşterilere sadakat programlarına ve yeni müşteri indirimlerine erişme olanağı sunar ve birçok uygulama geliştirme hizmeti bu programları uygulamanıza entegre etmenize olanak tanır. Bu entegrasyon müşterilerin sadakat programlarına katılımının takibini kolaylaştırır ve müşterilerin bu programların avantajlarından faydalanmalarını da kolaylaştırır.

 

Anlık mesaj atabilme: Tüm uygulama geliştirme sistemleri anlık mesaj atabilme özelliğini sunmaz, bu yüzden bu özellik sizin için önemliyse mutlaka seçim yaparken uygulamaların bu özelliğe sahip olup olmadığını araştırınız.

 

Coğrafi hedefleme: Coğrafi hedefleme, birden çok bölgeden müşteriniz varsa ve birden fazla lokasyonda işiniz varsa sizin için önemli bir özelliktir. Bu özellik size müşterilerinizle lokasyonlarına göre iletişime geçmenizi sağlar, bununla birlikte kolaylıkla takiplerinizi ve iletişiminizi sağlarsınız.

 

Sosyal Medya Entegrasyonu: Çoğu uygulama geliştiricileri Instagram ve Facebook gibi sosyal medya platformlarına entegrasyonu sağlamaktadır ve bu da potansiyel müşterilerin ürünü bulup indirmelerine kolaylık sağlar. Bu durum aynı zamanda pazarlama açısından büyük bir önem arz eder.

 

Üçüncü taraf uygulama entegrasyonu: Sosyal medya entegrasyonu bunun bir parçasıyken, dahili işletme kullanımı için geliştirilen birçok uygulama, özel uygulamaların yanı sıra iş odaklı uygulamalarla da ek entegrasyon gerektirir. Dahili işletme kullanımı için bir uygulama geliştiriyorsanız, gelecekteki entegrasyon seçeneklerinizin olduğundan emin olmalısınız. Veya uygulamanıza Google Haritalar veya diğer Google servislerini dahil etmek istiyorsanız, bunun desteklendiğinden emin olmanız gerekir.

 

Analiz ve raporlama: Çoğu uygulama geliştirme platformları bu özelliği sunmaktadır. Raporlara erişim size, müşteri kitleniz ve onlara erişme konusunda daha çok yetki kazandırır. Eğer analizler sizin için önemliyse, aboneliğinizin hangi tür raporları içerdiğini bilmenizde fayda var.

 

Yönetici kontrolü: Yönetimsel kontroller bu uygulamalar için büyük bir önem arz eder. Yönetici kontrollerine nasıl erişildiğini anlamak önemlidir ve hangi seçenekler üzerine inşa edileceği aynı derecede önemlidir. Grup ve kişi bazında izinleri kontrol etme yetkisine sahip olmak ideal olandır.

 

Müşteri hizmetleri: Bir uygulama geliştirme şirketini seçmeden önce, her bir seçeneğin sunduğu müşteri hizmeti seviyesini yalnızca kalite açısından değil, iletişim şekli açısından da düşünmelisiniz. Bazı işletmeler 7/24 sohbet hizmetlerinin yanı sıra telefon ve e-posta desteği sunarken, diğerleri kapsamları bakımından daha sınırlı. Yardım alma konusunda daha fazlası her zaman daha iyidir.

Yorumlar

İlk yorum yapan sen ol

Benzer Makaleler

Web ve Mobil Analiz Sistemleri

İşletmeniz Mobil Uygulamaya Geçmeli Mi?

İş Zekası

İş Zekası

Mobil İletişim Sistemleri

Akıllı Saatlerde Mobil Reklam: Ufukta Ne Var?