IT Güvenliği Nedir?
IT Güvenliği; veri, ağ ve bilgisayar gibi yönetimsel ve özel olan birimlere yapılan izinsiz erişimleri önlemek üzere geliştirilmiş sibergüvenlik stratejileridir. Gelişmiş hackerların erişimlerini engeller ve hassas bilgi güvenliğini ve entegrasyonunu sağlar.
IT Güvenliğine Neden İhtiyaç Vardır?
Hacker’lar geliştikçe, dijital verilerinizi ve ağlarınızı, cihazlarınızı koruma gereksinimleriniz de artmaktadır. IT Güvenliği pahalı da olsa bir güvenlik ihlali ve onun sonuçları, kuruluşa bu IT Güvenliğinden çok daha pahalıya mâl olur. Büyük ihlaller, küçük işletmeleri tehlikeye sokabilir. Bir problem esnasında veya sonrasında IT Güvenlik ekipleri, durumu ele alabilmek için bir risk yönetim aracı olan sorun müdahale planını takip eder.
IT Güvenliği ve Bilgi Güvenliği (InfoSec) Arasındaki Fark Nedir?
Her iki güvenlik de benzer gibi gözükse de farklı türlerde güvenlikler sunarlar. Bilgi Güvenliği, saldırılardan hassas iş bilgilerini korumak üzere geliştirilmiş süreçleri ve araçları ifade ederken IT Güvenliği, bilgisayar ağı üzerinden dijital verilerin korunmasını ifade eder.
IT Güvenliği İçin Tehditler Nelerdir?
IT Güvenliğine sorun yaratacak tehditler farklı biçimlerde gelebilir. En popüler olanı, ağ araçlarına zarar vermek üzere gelen kötü amaçlı yazılımlardır, bunları şu şekilde sıralayabilir;
- Fidye Yazılımları (Ransomware)
- Casus Yazılımlar (Spyware)
- Virüsler
Bu tehditler, güvenilir güvenlik sistemlerine sahip olmayı daha da önemli hale getirmektedirler.
IT Güvenliği’nden Nasıl Faydalanabilirim?
IT Güvenliği, işinize büyük etkilerde bulunabilecek güvenlik açıkları ve zararlı yazılımları önler. Şirket iç ağına girdiğinizde IT Güvenliği, yalnızca yetki sahibi kullanıcıların oradaki önemli bilgilere erişim sağlayıp onlar üzerinde değişiklikler yapabilmesine olanak sağlar. IT Güvenliği, iş ve şirket verilerinizin güvenliğini ve gizliliğini sağlamak için çalışır.
IT Güvenlik Türleri
Ağ Güvenliği
Ağ Güvenliği, izinsiz veya kötü amaçlı/saldırgan kullanıcıların ağınıza erişimini önlemede kullanılır. Bu durum kullanıcılarına kullanılabilirlik, güveniliklik ve bütünlük sağlar. Bu tür güvenlik ağ içerisindeki veriye erişmek isteyen bir hacker’ı önler. Bu aynı zamanda kullanıcıların ağa erişim ve onu kullanma becerisine negatif etkileri önler.
İşletmeler uç nokta sayılarını artırdıkça ve hizmetlerini genel bulut sistemine taşıdıkça ağ güvenliğini sağlamak oldukça daha zor bir hale gelmiştir.
İnternet Güvenliği
İnternet güvenliği, tarayıcılardan gönderilen ve tarayıcılar tarafından alınan bilgilerin korunması ve web tabanlı uygulamaları içeren ağ güvenliğini kapsar. Bu korumalar kötü amaçlı yazılımlar ve istenmeyen trafikler için olan trafikleri takip etmek üzere geliştirilmiştir. Bu korumalar güvenlik duvarı, antimalware veya casussavar yazılım formunda olabilir.
Uç Nokta (Endpoint) Güvenliği
Uç Nokta güvenliği, cihaz seviyesinde güvenlik sağlamaktadır. Bu cihazlar cep telefonları, tabletler, laptoplar ve masasüstü bilgisayarları kapsar. Uç Nokta güvenliği, işinize zarar verebilecek kötü amaçlı ağların erişiminden cihazlarınızı korumaktadır. İleri düzey kötü amaçlı yazılım koruması ve cihaz yönetim sistemleri, uç nokta güvenliği örnekleri olarak verilebilir.
Bulut Güvenliği
Uygulamalar, veriler ve kişiler buluta taşındıklarında direkt olarak internete bağlanmakta, böylece geleneksel güvenliklerden mahrum kalmaktadırlar. Bulut güvenliği, SaaS uygulamaları ve halka açık bulut kullanımını korumanıza yardımcı ollur. Bir CASB, SIG ve bulut tabanlı birleşik tehdit yönetimi (UTM), bulut güvenliği için kullanılabilir.
Uygulama Güvenliği
Uygulama güvenliği sayesinde uygulamalar, saldırılara karşı savunmasız olmamak üzere en güvenli biçimde geliştirildikleri esnada kodlanmaktadırlar. Bu ek güvenli katmanı, bir uygulamanın kodunu değerlendirmeyi ve yazılım içi bulunabilecek güvenlik açıklarını tespit etmeyi içermektedir.
Yorumlar
YORUM YAP
Hesabınız varsa giriş yapmak için tıklayın