CRM Ve ERP'nin Entegrasyonu: Kurumsal Çevikliğin Geleceği
Kurumsal kaynak planlaması (ERP) ve müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) sistemleri oldukça uzun süredir iş hayatında kullanılıyor ve bu ürünlerinin kullanıcılarının olgunluk noktasına eriştiklerini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu iki sistem bir işletmeye sağlayabilecekleri değer açısından zirveye ulaşabildiler mi acaba? Tam olarak değil. Bu sorunun en doğru cevabını bulmaya çalışalım.
Öncelikle her şey sizin değer tanımınıza bağlı. Bir BT yöneticisi geçtiğimiz günlerde öfkeli sözlerle , 'Benim ERP sistemi harika bir güvenlik sunuyor - veri girilebiliyor, ancak verilere ihtiyacı olan kimse veri almayı başaramıyor' dedi. Bu duyarlılık, CRM sistemleri söz konusu olduğunda çok da farklı değil; bunlar, müşteri verileri için mükemmel bir şey ancak bu verileri diğer sistemlerle paylaşma konusunda da mükemmel değiller. Bu yüzden belki de ERP ve CRM sistemlerinin verebileceği bilgi erişimi seviyesi açısından geçici bir "olgunluk" aşamasına ulaştık, ancak bu da değişmeye başlıyor.
@@94@@
Aslında, nihai olarak, bu sistemlere nasıl baktığımızı değiştirecek çok yıllı, muhtemelen onlar basamağı olan uzunca bir yolculuğun ilk adımlarını atmaya başlıyoruz: İstikamet, bugünkü bilgi silolarından kurumsal çevikliği sağlayacak kritik bilgi sağlayıcılarına doğru. CRM, ERP ve diğer kritik sistemler arasındaki kurum çapında başarılı bir entegrasyonla CRM ve ERP'den gelen bilgi hem müşteri sorgularına hem de piyasa koşullarına gerçek zamanlı cevap verebilecek. Bunun yansıra uzun vadede trendleri keşfedip yatırım yapmayı sağlayacak bir analiz sisteminin temelini de sağlanmış olacak.
Bu yeni aşamayı, ERP ve CRM'in gelişiminde "veri odaklı", "verileri elde etmek" veya "verileri iş hayatımızı iyileştirmek için kullan" olarak görebiliriz. İşletmelerin daha hızlı hareket etme ihtiyacı tarafından yönlendirilen bir aşama. Çeviklik, tüm işletmelerin istediği bir iksir ve bu çevikliğin önündeki en büyük engellerden biri bilginin depolanması ve akışı. Örneğin, yakın tarihli bir rapor, satış görevlilerinin satış sürecinde bilgi aramak için ciddi zaman harcadıklarını gösteriyor (yüzde 31). Bu durumda satış sürecinin çevik olması gerekiyor ama ERP sisteminde kolaylıkla bulunabilen bilgiye, CRM sisteminde o kadar kolay ulaşılamayabiliyor olabilir. Diğer departmanlarda da benzer güçlükler olmaktadır.
İş çevikliği bilgi gerektirir ve bilgi akışını sağlamak için ERP, CRM ve tüm yan sistemler arasında entegrasyon gereklidir. Bu, her geçen gün daha da zorlaşıyor gibi görünen zorlu bir sorundur. Birçok ERP ve CRM satıcısı, tüm yazılımlarınızı, ERP ve CRM özelliklerini de içeren önceden entegre bir paket içerisinde satın almanızı tercih ederken, gerçek şu ki bulut altyapısına geçiş, uygulama ortamını daha heterojen hale getiriyor; çünkü uygulama satın almaktan daha kolay bir süreç sunuyor. Artık işletme kullanıcıları veya bir kredi kartı sahibi IT alıcısı olabilir ve bu satın alanlar tüm çözümleri bir satıcıdan önceden entegre edilmiş bir paket olarak satın almanın çoğu zaman en iyi bireysel çözümleri ya da opsiyonları ortadan kaldırmak anlamına geldiğini bilir.
Bu bulut-merkezli, satıcı-agnostik ortamda, ERP ve CRM sahiplerinin, sistemlerini müstakil, izole kurum içi çözümlerden hazır analitik veri santrallerine dönüştürmelerine yardımcı olmak için aşağıdaki eylemleri yapmalarını ve ihtiyaç duyulan her yerde bilgiye ulaşmaya hazır olmasını öneriyoruz. İş verimliliğini artırmak için:
ERP Bilgilerini Ön Plana Alın
ERP sisteminize yalnızca belirli gözlerin bakabileceği bir veri silosu gibi davranmayın. Satış, servis ve diğer departmanlar, daha fazla iş çekmek ve / veya müşteri memnuniyetini artırmak için ERP'den veri kullanabilir. Bilginin nereye gitmesi gerektiği konusunda entegrasyon kullanarak CRM ve ERP sistemleri arasındaki keskin hatları biraz körleştirin.
Satış ekibiniz CRM sisteminde ERP bilgilerine erişmek için parmak ucu erişimine sahipse, ürün kullanılabilirliği ile ilgili müşteri sorularını derhal yanıtlayabilir veya maille uğraşmadan ya da finans ekibinizle yüz-göz olmadan çeklerinin durumunu gözden geçirebilirler.
@@79@@
Hızlı Değişim İçin Hazırlanın Ve Entegrasyon Planı Oluşturun
ERP ve CRM sistemlerinin kullanımı zamanla değişecek. Finans, müşteri hizmetleri ve diğer departmanlarınız değişen bulut uygulamaları karışımını bugün kullanıyor ve yarın ERP ve CRM sistemlerinizden daha fazla veya farklı bilgilere ihtiyaç duyacak. Büyük ve küçük bilgi taleplerini karşılayacak kadar hızlı çevik bir entegrasyon geliştirerek değişen bilgi ihtiyaçlarını gidermeyi planlayın. Bulut tabanlı platform gibi bulut ve / veya kurum içi uygulamaları bütünleştirebilen bir entegrasyon platformu seçin ve bakım-entegrasyon desteği için gereken zamanı kısaltın.
Bir hizmet ürünü olarak bulut tabanlı entegrasyon platformunun (iPaaS) benimsenmesi, yeni ve de önemli bir entegrasyon trendidir. iPaaS bulut uygulamaları ile uyumu ve entegrasyon sürecine getirdiği çeviklik nedeniyle hızla tercih edilen entegrasyon seçeneği haline geliyor. Aslında Gartner geçtiğimiz günlerde, '2019 yılına gelindiğinde, iPaaS, yeni entegrasyon projeleri için geleneksel uygulama entegrasyon paketlerinin yıllık gelirine denk gelir artışı yakalayan entegrasyon platformu olacak' dedi.
@@319@@
Şirket Boyutunuza Bakmaksızın Standartlarınızı Yüksek Tutun
Her büyüklükteki şirket için ERP ve CRM seçenekleri mevcut, bu nedenle bir KOBİ ihtiyaç duyduğundan daha azına razı olmamalı. Bulut tabanlı ERP'ler ve CRM'ler arttıkça, KOBİ'ler bütçelerine uyan, büyük ve çok uluslu kuruluşlar için tasarlanmış ERP ve CRM sistemleri içerisinden ek masraf yükü olmaksızın ihtiyaç duydukları temel yetenekleri sağlayan bir tanesini bulabilirler.
Farklı yazılımların entegrasyonu söz konusu olduğunda, bir KOBİ, az IT çalışanı olan kuruluşlara gelişmiş entegrasyon yetenekleri getiren aynı iPaaS entegrasyon servislerinden faydalanabilir.
ERP ve CRM sistemlerinin izole veri depolama sistemlerinden bilgi üretici sistemlere dönüştürülmesi, işletmelerin genel çevikliği üzerinde büyük bir etki yaratmayı taahhüt ediyor. Bu sistemler arasındaki çizgiler kesin hatlarla ayrılmazsa, bilgi en çok ihtiyaç duyanların önüne rahatlıkla konabilir, e-posta, data transferi ve bilgiyi dağıtmanın diğer verimsiz yollarını içeren sayısız işlemi ortadan kaldırır. Bu değişikliklerle birlikte, ERP ve CRM sistemlerinin değeri tam anlamıyla anlaşılamamıştır. Bu sistemlerin gerçekten kurumsal çevikliğe sunabileceği potansiyel değeri henüz anlamaya başladık.
Yorumlar
YORUM YAP
Hesabınız varsa giriş yapmak için tıklayın