Chatbot Nedir ve Neden Chatbot Kullanmalısınız?
Robotları en temel şekilde tanımlarken, kendisine verilen görevleri otomatik olarak yerine getiren araçlar olarak adlandırabiliriz. Bizim odaklanacağımız robot türü ise iletişim sitelerinde ya da sosyal medya hesaplarında etkin olan chatbotlardır.
Bu bağlamda, chatbotu tanımlama noktasında birçok olası tanım ve karmaşa ortaya çıkıyor. Bu durumun nedenlerinden biri robotların çok çeşitli kullanım alanına sahip olmasıdır. Aslında kullanım alanlarının birçoğu birbirinden bağımsız olduğu için beyinlerde oluşan chatbot olgusu çok çeşitli olabilmektedir.
“İnsanlar ile iletişim kurabilen yazılım”, tanımı bir chatbotun temel görev ve ilkesini bize en açık şekilde sunmaktadır. Örneğin bir kişi chatbota bir soru yönelttiğinde chatbot bu soruyu kodlama biçimi sayesinde doğru ve pratik bir şekilde yanıtlayabilir. Bu işlem chatbota bir direktif verildiğinde de aynı şekilde gerçekleşir.
Chatbotun bu tanımı 2 potansiyel yanlış anlaşılmaya yol açabilir.
En büyük yanlış anlaşılma, chatbot aracılığı ile aslında bir başka insanla iletişim kurduğumuzdur. Bir yazılım programı hatta bir robot (robotların da yazılım ile yönetildiğini biliyoruz) doğal dil işleme sayesinde insanlarla iletişim kurabilir. Bilim kurgu filmleri sayesinde chatbot- insan etkileşiminin yapay zekâ sayesinde, insan müdahalesiz bir şekilde oluşturulduğu da düşünülebilir. Bilim- kurgu filmleri sayesinde hayal edilmesi çok da zor olan bir senaryo değildir.
Nihai hedefin bu olmasıyla birlikte, günümüz teknolojisi ile bu maalesef mümkün değil. Olasılığın çok düşük olmasının yanında, bilim- kurgu filmlerinin de baz alınması sayesinde, chatbotlardan kapasitelerinin üstü talep ediliyor. Bu durum da kaçınılmaz hüsrana yol açıyor.
Bir diğer yanlış anlaşılma ise chatbotların sadece yazım ve ses aracılığı ile iletişim kurabildiğidir. Fakat bu yanlış anlaşılmanın aksine, chatbotlar kullanıcılara grafik ara yüzleri ile de iletişim kurabilme imkânı sunar. Aslında popülaritesi en yüksek olan iletişim biçimi de grafiksel ara yüz ile kurulan iletişim biçimidir. WeChat, Facebook Messenger ve Kik gibi uygulamaların da içinde bulunduğu birçok uygulama çeşidi özelleştirilmiş grafiksel ara yüz iletişimini müşteri kullanımına sunar.
@@146@@
Web Uygulamaları ve Chatbotlar Arasındaki Temel Farklar:
Chatbot uygulamaları insanlar ile doğrudan etkileşimde bulunmasaydı, web uygulamaları ve chatbotlar arasındaki farkı açıklamak çok daha zor olabilirdi. Fakat chatbotların herhangi bir web uygulamasından farkı, iletişimin doğrudan sağlanması ve bu iletişimin aslında farklı bir web uygulaması vasıtası ile sağlanmasıdır.
Chatbotları web uygulamalarından ayıran bir diğer temel farkı bilim kurgu senaryolarından kolaylıkla hatırlayabilirsiniz. Chatbot otomatikleştirilmiş bir ajan olarak adlandırılabilir. Bu metaforun kullanılmasındaki temel neden, chatbotların iletişim özelinden farklı olarak ayrı bir kimliğe sahip olmalarıdır. Bu durum geleneksel ajanlarda da böyledir. Bir ajan kendisine verilen direktiflerden ayrı olarak bağımsız bir şekilde karar verip kararını uygulamaya koyabilir. Chatbotlar da birden fazla konuşma sürecini yönetebilme potansiyeline sahip olduğu için aslında bir bakıma kendi bağımsızlığına sahiptirler.
Kısaca chatbot yazılım ve insan etkileşiminin farklı bir verssiyonu olarak tanımlanabilir. Web siteleri ve uygulamalarındaki oluşan insan etkileşimi ile kesişim kümesine sahip olmasına karşın chatbot uygulamalarındaki atraksiyon çok farklıdır.
Bazı mobil uygulamaların küresel iletişimdeki yeri yadsınamaz. Bu noktada işletme sahipleri oluşan küresel iletişim ağını işlerine değer katmak için kullanmak istemektedir. Chatbot bu ağı sunan platformların başında gelmektedir.
İletişim:
İletişim kavramı bir chatbot için en temel betimleyici kavramdır. Chatbotlar insanlar ile iletişim kurabilirler fakat önceden de bahsedildiği üzere iletişim kabiliyetleri maalesef ki sınırlıdır. Buradan anlaşılması gereken çok dar bir kapasite aralığı değildir. Sözlü ya da yazılı iletişim kabiliyetleri, bir insanının kabiliyetiyle yarışabilecek düzeydedir. Ayrıca chatbotların insanların iletişim kabiliyetlerinin üzerinde sayılabilecek birkaç önemli yeteneği vardır. Örneğin 7/24 ulaşılabilme avantajını geniş bilgi ve verimlilik ağı ile sunarlar. Ayrıca denetlenmiş cevaplar sayesinde yanlış cevaplama gibi bir risk ortadan kalkmış olur. Chatbotların iletişimdeki potansiyel hızı da insanların iletişim kabiliyetlerini aşan yetenekleri arasındadır. Tüm bu avantajların yanında chatbotların bazı yetersizlikleri de gözler önündedir.
Chatbotların görevleri arasındaki iletişimde insanların yerini alma tanımı en bilinir olanıdır. Fakat bu görev tanımının yanında müşteri memnuniyetini arttırabilmek için insanlarla birlikte çalışmak da vardır. Örneğin, hazır halde bulunan yazılı metinler ya da videolar kullanılmak üzere müşteri hizmetlerinden sorumlu bireylere uygun bağlama göre chatbotlar tarafından sunulabilir. Bu sayede müşteri hizmetlerinin de cevaplama hızı arttırılabilir. Chatbot ve insan kabiliyetlerinin interaktif bir şekilde kullanılması başarıya gidilen yolda stratejik bir yöntemdir. Bu durum, chatbotların web uygulamaları üzerindeki farklılıklarından bir tanesidir.
@@277@@
CHATBOT TÜRLERİ:
Chatbotların tam anlamı ile anlaşılabilmesi için 3 temel chatbot türünü sizlerle paylaşıyoruz.
Ön Tanımlı Chatbotlar: Bu tip chatbotlar ile konuşma önceden belirlenmiş bir iletişim modeli üzerinden ilerler. Konuşmanın her basamağında belirlenmiş opsiyonlar müşterilere sunulur ve seçilen opsiyon üzerinden konuşma devam eder. Örneğin, müşterinize video, sözlü metin ve yazılı metin aracılığı ile konuşmaya devam etme imkânı sunulur. Seçilen opsiyon ile konuşma ilerler.
Akıllı Chatbotlar: Yapay zekâ sayesinde chatbotlar müşterilerinizin sorularını çok daha rahat ve kolay bir şekilde yanıtlayabilirler. Örneğin, ses, metin ya da daha farklı şekilde gelen sorular ekstra bir programa gereksinim duyulmadan yanıtlanabilir. Fakat, chatbotun kodlandığı şekilde cevaplama sunduğunu unutmamak gereklidir. Örneğin, anlam belirsizliği bulunan bir metnin anlaşılması ya da konuşma için yararlı bir hafızaya sahip olabilmek bir chatbot için çok zordur.
Chatbot Uygulamaları: Önceden de bahsedildiği üzere hem ön tanımlı chatbotlar hem de akıllı chatbotlar grafiksel ara yüze sahiptir. Bu nedenle chatbot uygulamaları ayrı bir chatbot türü olarak tanınmaz. Fakat, chatbotların grafiksel ara yüze sahip uygulamalarla etkileşimi chatbot geliştiricileri için çok önemli bir noktadır. Bunun nedeni, grafiksel ara yüzün kullanıcı dostu olmasıdır. Bu sayede chatbotlar, müşterileriniz tarafından daha verimli bir şekilde kullanılabilir.
Chatbot Platformları:
Chatbotlar, Facebook Messenger, Slack ya da SMS gibi birçok sohbet platformu üzerinde de kullanılabilirler. Her sohbet platformunun karakteristik özellikleri vardır ve chatbotların kullanıcılar ile nasıl bir etkileşim halinde olacağını, sohbet platformunun kuruluş biçimi belirler. Fakat etkileşimin temelini yine de chatbotun kullanılış biçimi oluşturur.
Örneğin, bir sms robotu genellikle yalnızca yazılı metin ile çalışır, bazen de multimedya içeriği eklenebilir. Aynı şekilde bir mail robotunun da çalışabileceği ortam sınırlıdır. Bununla birlikte Facebook Messenger ya da Kik gibi uygulamalar kullanıcılara grafiksel içerikler ile etkileşim imkânı sunar. Aynı zamanda online olarak çeşitli internet sitelerine ulaşım için de uygundurlar. Chatbot platformlarının sınırsız kullanım çeşitliliği sağlaması, popülerlikleri üzerinde olumlu etkiler bırakır.
@@1451@@
Chatbotların Kullanım Alanları:
Chatbotların kullanım alanın çok çeşitli olması, “Chatbot nedir?” tanımının yapılmasını zorlaştıran etmenlerden biridir. Her işletme chatbot kullanabilir ve kullanmalıdır. Bu durum her işletmenin bir internet sitesine sahip olması gerekliliği ile aynı düzlemde incelenebilir.
Sizlerle chatbotların sonsuz kullanım alanlarından bazılarını paylaşıyoruz.
-Paket servis hizmeti sunan restoranlar, sipariş almak amacı ile chatbotları kullanabilirler.
-Chatbot üzerinden yemek siparişi, paket servis dışında geleneksel restoranlarda da pratikliği arttırır.
-Alışveriş merkezlerindeki promosyonlar chatbotlar üzerinden müşterilere sunulabilir.
-Chatbot üzerinden oyun oynayabilme opsiyonu bir pazarlama stratejisi olarak kullanılabilir.
-Müşteriler, internet üzerinden yaptıkları alışverişlerde nasıl ödeme yapmaları gerektiğini chatbotlar yardımı ile öğrenebilirler.
-Müşteri hizmetleri servisini pratik hale getirme noktasında chatbotların etkisi göz ardı edilemez.
-Çalışanlarınızın ya da müşterilerinizin memnuniyet seviyesi chatbotlar vasıtası ile ölçülebilir.
-Uçak bileti rezervasyonu ya da bilet satın alımı ile ilgili bilgilere chatbotlar aracılığı ile ulaşılabilir. Bununla birlikte, uçak bileti için rezervasyonlar da chatbotlar üzerinden yapılabilir.
Yukarıda belirtilen tüm hizmetler chatbotlar aracılığı ile hızlı ve pratik bir şekilde müşterilerinize sunulabilir. Bu sayede daha kaliteli bir iş ortamına sahip olabilirsiniz.
Yorumlar
YORUM YAP
Hesabınız varsa giriş yapmak için tıklayın