Popüler Aramalar:

Bulut Sunucu Nedir ?

Bulut Sunucu 

Bulut sunucu, kullanıcılar tarafından bir ağ üzerinden erişimi sağlanan, barındırılan ve sanal olan bir bilişim sunucusu türüdür. Bulut sunucuların aynı işlevleri sağlaması, aynı işletim sistemlerini ve uygulamalarını desteklemesi ve yerel bir veri merkezinden çalışan geleneksel fiziksel sunuculara benzer özellikleri sunması amaçlanmıştır. Bulut sunucu dediğimiz bu sunucular genellikle sanal sunucu, sanal özel sunucu veya sanal platform olarak da adlandırılmaktadır.

 

Bulut Sunucu Türleri ve Özellikleri

Bir girişimci kuruluş birkaç tür bulut sunucudan birini seçebilir, temel 3 seçenek aşağıdakilerdir;

 

1-Genel Bulut Sunucuları

Bir bulut sunucusunun en yaygın ifadesi sanal bir makinedir (VM) ya da başka bir ifade olarak bir genel bulut sağlayıcısının kendi altyapısında barındırdığı ve web tabanlı bir arayüz veya konsol kullanarak internetteki kullanıcılara sunduğu bir bilişim örneğidir. Bunun modeli genellikle bir hizmet olarak altyapı (IaaS) adıyla bilinir. Bulut sunucu örnekleri olarak Amazon Elastic Compute Cloud’u, Azure’u ve Google Compute Engine’i gibi isimleri gösterebiliriz.

 

2-Özel Bulut Sunucuları

 

Bir bulut sunucusu aynı zamanda bir şirket içi olan özel bulut dahilinde olan bir bilişim örneği de olabilir. Bu durumda, bir işletme bulut sunucuyu yerel alan ağındaki dahili kullanıcılara ve bazı durumlarda internet üzerindeki harici kullanıcılara da sunar. Genel bulut ve özel bulut sunucu arasındaki temel fark, ikincisinin bir kuruluşun kendi altyapısı içinde olduğu ve bir genel bulut sunucusunun kuruluşunun dışında sahip olduğu alandır.

 

3-Adanmış Bulut Sunucuları

 

Sanal bulut sunucularına ek olarak bu sağlayıcılar ayrıca bir bulut sağlayıcısının fiziksel sunucusunu bir kullanıcıya sunan, “çıplak-metal” sunucular olarak da bilinen fiziksel bulut sunucularını da sağlayabilmektedir. Adanmış örnekler olarak da adlandırılan bu adanmış bulut sunucular, genellikle bir işletmenin özel bir sanallaştırma katmanı dağıtması gerektiğinde veya çok kullanıcılı bir bulut sunucusuna eşlik eden performans ve güvenlik problemlerinin azaltılması durumlarında kullanılmaktadırlar.

Bulut sunucular, değişen miktarlarda işlemci ve bellek kaynaklarıyla birlikte çok çeşitli hesaplama seçenekleriyle birlikte de kullanılabilirler. Bu da kullanıcıya işine en uygun olan türü seçme konusunda olanaklar yaratır. Örnek olarak, küçük bir Amazon EC2 sunucusu 1 sanal CPU ve 2 GB hafıza sunarken daha büyük bir Amazon EC2 sunucusu/örneği 96 sanal CPU ve 384 GBlık hafıza sunabilir. Ayrıca, belleğine göre daha çok işlemci içeren bilişim için optimize edilmiş sunucular gibi benzersiz iş yükü ihtiyaçlarına göre tasarlanmış bulut sunucusu örneklerini de bulmak mümkündür.

Geleneksel fiziksel sunucuların bir miktar depolama içermesi yaygın olarak görülse de, genel bulut sunucularının çoğu depolama kaynaklarını içermez. Bundan farklı olarak, bulut sağlayıcıları genel olarak Amazon Basit Depolama Hizmeti (Amazon Simple Storage Service) ve Google Bulut Depolama (Google Cloud Storage) gibi ayrı bir bulut sistemi olarak depolama sunar. Bir kullanıcı, sanal makine (VM) örneklerini ve uygulama verilerinin içeriği tutmak adına depolama örneklerini bulut sunucularla ilişkilendirir.

 

Bulut Sunucu ve Getirdiği Artılar/Eksiler

 

Bir bulut sunucu kullanma seçimi, işletmenin ihtiyaçlarına, iş gereksinimlerine ve iş ile alakalı uygulamalarına göre değişiklik göstermektedir. Ortaya çıkma ihtimali olan faydalar ve aksaklıklar aşağıdaki gibi listelenebilir;

@@122@@

Kullanım Kolaylığı

 

Bulut sunucu kullanımının getirdiği faydalardan en büyüğü olarak, kullanıcının işlemleri dakikalar için kolayca yapabilmesidir. Genel bir bulut sunucu ile, bir işletmenin sunucu kurulumu, bakımı veya fiziksel bir sunucunun mülkiyeti ile gelen diğer görevler için kaygılanmanıza hiç gerek yok.

 

Globalizasyon

 

Genel bulut sunucuları, iş yüklerini globalize edebilmektedir. Merkezileştirilmiş bir veri merkezi ile kullanıcılar, işlerine dünyanın her yerinden erişebilir, fakat tabii internetteki gecikmeler ve kesilmeler, coğrafi olarak ciddi anlamda uzak kullanıcılar için performans düşüşü anlamına gelecektir. İşlerin farklı bölgelerde çoğaltılması, faydalanmanın daha hızlı ve daha güvenilir olmasını sağlar.

 

Maliyet

 

Genel bulut sistemleri, bir nevi kontör ödeme sistemini takip etmektedir. Geleneksel bir fiziksel sunucuyla karşılaştırıldığında bu, yalnızca geçici olarak çalışan ya da nadiren kullanılan işler için işletmelere para tasarrufu sağlar. Bulut sunucular, yazılım gelişimi ve testi gibi geçici kullanım durumlarında ve yüksek ölçeklendirmenin önemli olduğu yerlerde çok sık kullanılırlar. Ancak, kullanım miktarına bağlı olarak, bulut sunucunun genel maliyeti, onların doğrudan sahiplenmesinden daha pahalıya bile gelebilir. Ek olarak, yasal zorunluluklar ve kurumsal yönetim standartları, kuruluşların bulut sunucularını kullanmaları ve farklı coğrafı bölgelerde veri tutmalarını yasaklayabilir.

 

Performans

 

Bulut sunucular genellikle çok konuklu ortamlar olduklarından ve bir kullanıcının bu sunucuların fiziksel konumu üzerinde doğrudan denetimi olmadığından bir sanal makine, aynı donanımdaki diğer bulut sunucularının aşırı depolama veya ağ taleplerinden olumsuz etkilenebilir. Bu, genellikle “gürültülü komşu” problemi olarak adlandırılır. Adanmış ya da çıplak metal bulut sunucuları, kullanıcının bu sorunlarla başa çıkmasına yardım edebilir.

 

Kesintiler ve Esneklik

 

Bulut sunucuları, bazı durumlarda oluşan hata ya da beklenmeyen internet kesintileri gibi periyoduk ve beklenmeyen problemlerle karşılaşabilmektedir. Bundan ve bir kullanıcının bir bulut sağlayıcının altyapısı üzerinden kontrolünün olmamasından dolayı bazı işletmeler, kritik işlerini genel buluttan ayrı olarak yerel veri merkezleri üzerinde tutmayı tercih ediyor. Ayrıca, genel bulutlarda yüksek erişilebilirlik pek yoktur. Bir iş yükü için daha fazla erişilebilirlik gerektiren kullanıcılar, bu erişilebilirliği iş yüküne bilinçli olarak yansıtmalıdır.

Yorumlar

İlk yorum yapan sen ol

Benzer Makaleler

Muhasebe Programları

İyi Bir Muhasebe Programı Seçmek İçin 8 İpucu

Proje Yönetim Sistemleri

2017 Yılı En iyi Ücretsiz Proje Yönetimi Yazılımları

Muhasebe Programları

Muhasebenin Geleceği