Popüler Aramalar:

Bulut Bilişimin Avantajları ve Dezavantajları

 

Şüphesiz ki işletmeler bulut bilişim sayesinde birçok rahatlığa erişmiştir. Buna rağmen, avantajların çok olmasına rağmen bazı problemler de ortaya çıkabilmektedir. Bulut bilişim ve özelliklerini kavramak için yeterli zamanı mutlaka ayırın, çünkü hangi bulut sunucu sağlayıcısını seçerseniz seçin, bu konuda en doğru seçimi yapmış olun.

 

Bulut Bilişimin Avantajları

 

Tasarruf

 

Muhtemelen, bulut bilişimin sağladı avantajların içindeki en büyük yere sahip olan avantaj, IT alanındaki tasarruflardır. İşletmeler, boyutları ve türleri ne olursa olsun, masrafları en azda tutarak olabildiğince para kazanmak üzerine oluşmaktadır. Bulut bilişim sayesinde, herhangi bir uygulamaya ya da şirket içi sunucu depolamaya gerek duymadan sermaye maliyetlerinde tasarruf sağlayabilirsiniz. Şirket içi altyapı zayıflığı, aynı zamanda ilişkili işletme maliyetlerini güç, klima ve yönetim maliyetleri şeklinde de ortadan kaldırır. Kullandığın kadarını ödesin ve istediğin zaman geri çekilirsin – ortada kaygılanacak bir yatırımı yapılmış IT sermayesi yoktur. “Bulut bilişim ve bulut sunucu kullanımı yalnızca büyük işletmeler için uygundur” yaygın bir yanılgıdır çünkü günümüzde bulut hizmetler küçük işletmeler için de aşırı derece makul sayılabilir.

 

Güvenilirlik

 

Yönetilen bir servis platformuyla birlikte bulut bilişim, oluşum içi IT altyapısından çok daha güvenilir ve istikrarlıdır. Birçok sağlayıcı bir SLA (Service Level Agreement) sunar, bu SLA’de yılın 365 gününün her saniyesinde erişilebilirlik sağlar. İşletmeniz, büyük bir gereksiz IT kaynağı havuzundan ve hızlı yük devretme mekanizmasından faydalanabilir, eğer bir sunucu bozulursa, barındırılan uygulamalar ve hizmetler müsait bir diğerine hemen aktarılabilmektedir.

 

Yönetilebilirlik

 

Bulut bilişim, merkez kaynak yönetimi, satıcı yönetiminde altyapı ve SLA destekli anlaşmalar aracılığıyla geliştirilmiş ve basitleştirilmiş IT yönetimi ve bakım yetenekleri sağlar. Tüm kaynaklar servis sağlayıcıları tarafından sürdürüldüğünden, IT altyapısının güncellemeleri ve bakımı ortadan kalkar. Siz yazılım, uygulama ve servislere erişmek için basit web tabanlı bir kullanıcı arayüzünün - herhangi bir yüklemeye gerek kalmadan - tadını çıkarırken SLA, IT hizmetlerinin zamanında ve garantili teslimatını, yönetimini ve bakımını sağlar.

 

Stratejik Yön

 

Sürekli yükselikte olan bilişim kaynakları, IT satın almanız için gereken süre neredeyse sıfır olduğundan rakipler karşısında size fırsat sağlıyor. İşletmeniz, önemli maliyetler ve minimum tedarik süresi olmadan önemli işsel avantajlar sunan kritik misyon anlamında öneme sahip uygulamaları kullanabilir. Bulut bilişim, teknolojiden çok işiniz için önemli olan faaliyetlere ve hedeflerinize odaklanmanızı sağlar. Aynı zamanda, yeni uygulamaları ve hizmetleri sunmak, pazarlamak için gereken süreyi azaltmanıza da olanak sağlayabilir.

@@122@@

Bulut Bilişimin Dezavantajları

 

Kesintiler

 

Bulut servis sağlayıcıları her gün birçok müşteriyle ilgilendiklerinden dolayı bunalabilir, hatta bundan dolayı da teknik kesintilere bile neden olabilirler. Bu işleriniz aksamasına sebep olabilir. Ve ek olarak internetinizin kesilmesi durumunda, bulut üzerinden herhangi bir uygulamaya, sunucuya ya da veriye erişemezsiniz.

 

Güvenlik

 

Her ne kadar bulut servis sağlayıcıları en iyi güvenlik standartlarını ve endüstri sertifikalarını sunsalar da, verileri ve önem arz eden dosyaları harici servis sağlayıcılarından depolamak her zaman risklere açıktır. Bulut destekli teknolojilerin kullanılması, servis sağlayıcınızın önemli iş verilerine erişim sağlamasına izin vermeniz gerektiği anlamına gelir. Ve kamu hizmeti olduğundan bulut servis sağlayıcılarını düzenli olarak güvenlik problemlerine açık hale getirmektedir. Bulut hizmetlerini tedarik etme ve bunlara erişme kolaylığı da, kötü niyetli kullanıcılara bir sistemdeki boşlukları  ve açıkları analiz etme, belirleme ve bunlardan istifade etme fırsatını da verir. Örnek olarak, aynı sunucuda birden fazla kullanıcının barındırıldığı bir bulut sisteminde, bir hacker, aynı sunucuda barındırılan ve depolanan diğer kullanıcıların verilerini çalabilir ya da dağıtabilir. Yine de, bu tür problemler ve açıklar su yüzüne çıkmaz ve uzlaşmaya gitme ihtimali düşüktür.

 

Satıcı Kilidi (Vendor Lock-In)

 

Bulut servis sağlayıcıları, bulutun kullanımı ve entegre edilmesi konusundan esnek olacaklarına dair söz vermelerine karşın, bulut hizmetleri arasındaki geçiş/değişim, henüz son tamamen gelişmemiş bir şeydir. İşletmeler, hizmetlerini bir satıcıdan ötekine taşımayı zor bulabilir. Mevcut bulut sistem uygulamalarını başka bir platformda tutmak ve birleştirmek, bir arada çalışabilirlik konusunda ve destek açısından sorunlara sebep olabilir. Örneğin, Microsoft Development Framework (.Net) üzerinden geliştirilen uygulamalar Linux platformunda düzgün çalışmayabilir.

 

Sınırlı Kontrol

 

Bulut sistem altyapısı tamamen servis sağlayıcı tarafından kontrol edildiğinden dolayı müşteriye minimum kontrol hakkı verir. Müşteri altyapıyı değil, yalnızca onla ilgili bazı uygulamaları, verileri ve hizmetleri kontol eder ve yönetebilir. Sunucu erişimi, güncelleme ve ürün yazılımı yönetimi gibi önemli yönetim görevleri müşteriye veya son kullanıcıya iletilmez.

Sonuç olarak, bulut bilişimin artılarının, eksilerinden nasıl daha fazla ve baskın olduğunu rahatlıkla görebiliriz. Azalan maliyetler, kesintilerin azalması ve daha az yönetim eforu gözardı edilemez avantajlardır.

Yorumlar

İlk yorum yapan sen ol

Benzer Makaleler

Proje Yönetim Sistemleri

Proje Yönetimi Yazılımını Seçme

Hukuk Yazılımları

Hukuk Yazılımı Nedir?

Chatbot

İşletmenizde Chatbot Kullanmanın 6 Faydası