Popüler Aramalar:

Blockchain Nedir? Blockchain Teknolojisi ve Yazılım Geliştirme

 

Yazılım geliştirme endüstrisi, önemli bir değişiklik olarak bulut tabanlı ürünlere geçiş yapıyor. Bulut teknolojisi sayesinde Blockchain'in omurgasını oluşturan dijital tabanlarda sorumlulukların dağılımı daha da kolaylaşır.

Blockchain teknolojisi, yazılım endüstrisinde karşılaşılan sorunlar baz alındığında artan sıçramalarla gelişmektedir. Verimli olacak deneme faaliyetleri, ekipler arası işbirliğini geliştirmeyi ve yazılım endüstrisinde akıllı sözleşmelerin kullanımını arttırmayı amaç olarak hedeflemektedir.

 

Blockchain Teknolojisi Nedir?

 

Blockchain, değiştirilemeyen kaydedilmiş verilerin zaman mühürlü bir sekansı olup, tek bir adet yerine, bilgisayarlar kümesi tarafından yürütüldüğü bir teknolojidir. Bağımsız bir yönetime sahiptir, kırılamaz defteri kebir özelliği ekonomik işlemleri kaydetmek için kullanıldığı gibi şeffaf veri aktarımı için de son derece güvenilir bir seçenektir.

Bir zincirin basit halkasını takip eder, burada her blok sıkı güvenlik önlemleri altına alınmıştır.

Örnek olarak, bir uygulama Blockchain teknolojisi kullanılarak geliştirilmişse, kullanıcı yazılımın veritabanındaki girdileri görme ve yeni bir tane ekleme iznine sahiptir.

Hali hazırdaki veri girdilerini değiştiremez ya da silemezler, bu sayede bütün işlemin bütünlüğü gelişmektedir.

 

Neden Yazılım Geliştirmek İçin Blockchain Kullanılmalıdır?

 

Belirttiğimiz üzere Blockchain yazılımları oldukça güvenlidir. Verileri şeffaf defterlerde depolamak ve eşler arası (P2P) ağlarda veri geçişi için kullanılır.

Geliştirilmiş güvenlik ve yüksek kalite özelliklerine sahip mobil uygulamalardaki artış, blockchain odaklı uygulamaların sayısını da bir hayli yükseltti.

 

Blockchain odaklı yazılım sistemlerinin (BOS) ana özellikleri şunlardır;

 

Çoğaltma: Veriler çoğaltılır ve binlerce sistemde kaydolur. Bu da veri güvenliğini arttırır. Her bir düğüm blockchain kodunda kopyalanmıştır.

 

Zorunlu Kontroller: BOS onaylama aşamasına geçmeden önce işlem gereksinimlerini kontrol eder.

 

İşlem Kayıtları: BOS kayıtlarını bir konsensür algoritması tarafından oluşturulan birbirine bağlı blokları ardışık bir günlüğe kaydeder.

 

Açık Anahtarlı Kriptografi: İşlemler açık anahtarlı şifreleme yoluyla gerçekleşir.

 

Bu özellikler bir blockchain yazılımını veri güvenliği sağlama açısından epey faydalı hale getirir.

 

Blockchain Yazılım Endüstrisinde Nasıl Kullanılır?

 

Blockchain teknolojisiyle uygulama geliştiren herkes bir girdiyi görebilir ya da yeni bir tane ekleyebilir, ancak veritabanında yer alanları silemez ya da değiştiremez. Kısıtlı erişimler sağlam databaselerin oluşmasında etkili olduğu gibi, veri bütünlüğünü de geliştirir.

Blockchain verileri saklamak, onları güvenli ve erişilebilir hale getirmek için dağıtılmış bir veritabanı kullanır. Bu teknoloji güvenlidir ve yetkisiz erişim sağlayanlara karşı kendini korumaktadır. Eşler arası (P2P) teknolojisi üzerine kuruludur, bu sayede merkezi bir veri deposuna olan ihtiyaç ortadan kalkmaktadır. Sağlam ve güvenli bir teknoloji olup yazılım uygulamaları geliştirme de kullanılır. Herkes tarafından erişilebilir diyebilirsiniz, ancak aynı zamanda yetkisiz erişime karşıt olduğunu da bilmelisiniz.

Blockchain teknolojisi finans sektörü açısından hayati olan yazılım kalite güvencesi anlamında ve güvenlik sağlamak konusunda pervane görevi görür.

Bir çok ünlü şirket, güvenliklerini sağlamak adına Blockchain teknolojisini kendi veritabanlarına entegre etmek konusunda yeni fırsatlar aradığını görmekteyiz. Örnek olarak, General Electric blockchain tarafından geliştirilmiş veritabanlarını kendi havacılık bölümlerine eklemeyi planlıyor. Ayrıca şirketi satışlarını yönetmek, takip etmek, kaydetmek, yüksek güvenlikli envanter detaylarına erişmek, şeffaf ve bütün bir sistem sağlayabilecek yeni bir yazılım üzerinde çalışıyolar.

Geleneksel geliştirme yöntemlerinde, verilerin şeffaflığı birinin onu kurcalama olasılığını arttırsa da şeffaflık bütünlük demektir. Ancak blockchain teknolojisiyle birlikte, beraber varolurlar ve şirketlere bir avantaj sağlamak konusunda yardımcı olurlar.

 

Endüstriye Yeni Katılanların Güçlendirilmesi

 

Alışveriş yapmak gibi finansal işlemler için aracı görevi üstlenen üçüncü parti uygulamaları kullanmak demek her zaman güvenlik tehditlerine açık olmak demektir. Her bir uygulama sıkı testlerden geçmekte, ve deneyen kişiler hata izleme araçlarında bahsedilen hataların çözülüp çözülmediğinden emin olmaktadır. Ancak yine de üçüncü parti uygulamalar kullanırken güvenlik tehditleriyle karşılaşmak olasıdır.

Blockchain size finansal işlemlerinizi herhangi bir üçüncü parti uygulaması olmadan gerçekleştirme imkanı tanır. Kendi kendine çalışan kontratlara sahip eşler arası bir ağa sahip olduğundan uygulamalar ve müşteriler arasında yapılan ödemelerin güvenli olmasını sağlar.

BigchainDB ve Hyperledger gibi yeni platformlar blockchain geliştiricileri tarafından sunduğu ölçeklenebilirlik ve izin avantajları sayesinde kullanılabilir. BigchainDB, blockchain teknolojisini uygularken karşılaşılan ölçeklenebilirlik problemlerini çözerken, Hyperledger ise blockchain için özel izinler yaratma konusunda kullanılır.

Şirketler bulut tabanlı uygulamalar aracılığıyla blockchain'in sunduğu avantajlardan yararlanıyor. Amazon, IBM ve Microsoft gibi önde gelen firmalar, yazılım şirketlerine bulut tabanlı geliştirme imkanları sağlıyor. Blockchain bir hizmet olarak şirketler için bir çok faydalı imkan sağlarken onların işlerinde ihtiyaç duydukları sorunlara da uygun çözümleri temin ediyor.

 

Bir Finansal Kurum Olarak Blockchain

 

Bankalar ve diğer finansal kurumlar, çeşitli yöntemlerle işlemler gerçekleştirebilmek adına bir çok bölüme sahiptir. Kredi vermek, mortgage ödemelerini temin etmek ve diğer finansal hizmetlerden de sorumludurlar. Blockchain teknolojisini kullanan bankalar kendi kripto paralarını, akıllı sözleşme ve diğer ağ özellikleri aracılığıyla yaratmaktadırlar.

 

Akıllı Sözleşme nedir?

 

Akıllı sözleşme, herhangi bir üçüncü partiye gerek kalmadan güvenli işlemler gerçekleştirebilen ve bu doğrultuda sözleşmeler uygulayan bir yazılım protokolüdür. Bu akıllı sözleşmeler blockchain içerisinde saklanır, ve işlemler çeşitli önceden belirlenmiş koşullar yerine geldiği takdirde otomatik olarak gerçekleşir.

Müşterilerin kimliği ve bilgileri onaylandığı zaman, banka ödemeyi gerçekleştirir ve mülkü satan kişiye aktarılır. Ayrıca tamamen geri ödenene kadar da alıcının hesabından otomatik ödemeler yapmasını etkinleştirir. Ayrıca kredinin ödemeleri tamamen bittiği zaman akıllı sözleşme de otomatik olarak sonlanır. Bos sayesinde bir yıl boyunca milyonlar kurtarılabilir, bu da verimli işlemler yapılmasını arttırır. Akıllı sözleşmeler ayrıca kredi verirken dolandırılma ve hata riskini azaltır.

 

Blockchain Yazılım Geliştirmede Hayati Bir Rol Oynar

 

Mevcut uygulama geliştirmenin sunduğu bir çok zorluğun üstesinden Blockchain kullanılarak gelindi. Bu sistem hakkında yalnızca bir takım şeyler konusunda fikir sahibi olunmalıdır. Ayrıca güvenli ve yüksek verimli uygulamalar yaratırken kullanılabilmektedir.

Blockchain'i yazılım endüstrisinde kullanmak son kullanıcıların hayatını kolaylaştırır ve müthiş bir değer katar.

Yorumlar

İlk yorum yapan sen ol

Benzer Makaleler

Hukuk Yazılımları

Hukuk Yazılımı Nedir?

Web Konferans Yazılımları

Web ve Video Konferansları Arasındaki Fark

Yapay Zeka

2020'de Yapay Zeka Mühendisleri İçin En İyi Programlama Dilleri