Big Data Nedir? Büyük Veri Türleri, Özellikleri ve Örnekleri
Büyük Veri'yi anlamak için bilmeniz gerekenler
Veri Nedir?
İşlemlerin bir bilgisayar tarafından gerçekleştirildiği, elektrik sinyalleri şeklinde depolanıp iletilebilen ve manyetik, optik veya mekanik kayıt ortamlarına kaydedilebilen miktarlar, karakterler veya semboller.
Büyük Veri Nedir?
Büyük Veri, büyük boyutta olan ve zamanla katlanarak büyüyen bir veri topluluğunu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Kısacası, bu tür veriler o kadar geniş ve karmaşıktır ki, geleneksel veri yönetimi araçlarının hiçbiri bu verileri saklayamaz veya verimli bir şekilde işleyemez.
Bu makalede öğreneceklerimiz;
Büyük Veriden Örnekler
Büyük Veri Türleri
Büyük Verinin Özellikleri
Büyük Veri İşlemenin Avantajları
Big Data Örnekleri
Aşağıda Büyük Veri örnekleri bulunmaktadır.
New York Borsası bir günde yaklaşık bir terabayt yeni ticaret verisi üretir.
Sosyal medya
İstatistikler , her gün 500 + terabaytlık yeni veriyi sosyal medya sitesi Facebook veritabanlarına alındığını gösteriyor . Bu veriler çoğunlukla fotoğraf ve video yüklemeleri, mesaj alışverişi, yorum koyma vb. İşlemlerdir.
Tek bir Jet motoru 30 dakikalık uçuş süresi içinde 10 + terabayt veri üretebilir . Günde binlerce uçuşla , veri üretimi birçok Petabayta ulaşabiliyor .
@@71@@
Büyük Veri Türleri
BigData 'üç biçimde bulunabilir:
Yapılandırılmış
Yapılandırılmamış
Yarı yapılandırılmış
Yapılandırılmış Veriler
Sabit format biçiminde saklanabilen, erişilebilen ve işlenebilen veriler 'yapılandırılmış' veri olarak adlandırılır. Zaman içerisinde, bilgisayar bilimi uzmanları, bu tür verilerle çalışmak için (formatın önceden iyi bilindiği yerlerde) ve aynı zamanda bunun değerinden türetilen teknikler geliştirmede daha büyük başarılar elde etmiştir. Bununla birlikte, günümüzde, bu türden bir veri boyutu büyük ölçüde arttığında, tipik boyutlar çoklu zettabaytların ötesinde oluyor.
Biliyor musun? 10 21 bayt eşittir 1 zettabayt veya bir milyar terabayt bi araya gelerek bir zettabayt eder.
Bu rakamlara bakıldığında, Big Data adının neden verildiğini kolayca anlayabilir ve saklanması ve işlenmesinde ortaya çıkan zorlukları hayal edebilirsiniz.
Biliyor musun? İlişkisel bir veritabanı yönetim sisteminde depolanan veriler 'yapılandırılmış' verilere örnektir .
Yapılandırılmış Veri Örnekleri
Veritabanındaki 'Çalışan' tablosu, Yapılandırılmış Veri örneğidir
Yapılandırılmamış Veriler
Bilinmeyen formda veya yapıdaki veriler yapılandırılmamış veriler olarak sınıflandırılır. Boyutun çok büyük olmasının yanı sıra, yapılandırılmamış veriler, değer elde etmek için işlenmesi açısından çeşitli zorluklar doğurur. Yapılandırılmamış verinin tipik bir örneği, basit metin dosyalarının, resimlerin, videoların vb. bir birleşimini içeren heterojen bir veri kaynağıdır. Günümüzde kuruluşlar, onlarla birlikte kullanılabilir bir veri zenginliğine sahiptir, ancak ne yazık ki, bundan nasıl değer elde edeceğini bilmiyorlar. Bu veri işlenmemiş biçiminde veya yapılandırılmamış biçimdedir.
Yapılandırılmamış Veri Örnekleri
'Google Arama' sonucu bir sayfa.
Yarı yapılandırılmış veriler
Yarı yapılandırılmış veri her iki veri biçimini de içerebilir. Yarı yapılandırılmış verileri form olarak yapılandırılmış olarak görebiliriz, ancak aslında ilişkisel DBMS'deki tablo tanımı ile tanımlanmamıştır. Yarı yapılandırılmış veri örneği, bir XML dosyasında temsil edilen bir veridir.
Yarı yapılandırılmış veri örnekleri
Bir XML dosyasında saklanan kişisel veriler
Yıllara Göre Veri Büyümesi
Kaynak link : https://www.researchgate.net/
Yapılandırılmamış web uygulaması verilerinin işlem dosyalarından, işlem geçmiş dosyalarından vb. oluştuğunu lütfen unutmayın. OLTP sistemleri, verilerin ilişkilerde (tablolarda) depolandığı yapılandırılmış verilerle çalışmak üzere oluşturulmuştur.
@@67@@
Büyük Verinin Özellikleri
(i) Büyüklük- Büyük Veri'nin adı, çok büyük olan bir boyuta ilişkindir. Veri boyutu, veri dışı değerin belirlenmesinde çok önemli bir rol oynar. Ayrıca, belirli bir verinin gerçekten Büyük Veri olarak kabul edilip edilemeyeceği, veri hacmine bağlıdır. Bu nedenle, 'Hacim' , Büyük Veri ile uğraşırken göz önünde bulundurulması gereken bir özelliktir.
(ii) Çeşitlilik - Büyük Veri'nin bir sonraki yönü çeşitliliğidir .
Çeşitlilik hem yapılandırılmış hem de yapılandırılmamış heterojen kaynakları ve verilerin niteliğini ifade eder. Geçmişte, elektronik tablolar ve veritabanları çoğu uygulama tarafından değerlendirilen tek veri kaynağıydı. Günümüzde analiz uygulamalarında e-posta, fotoğraf, video, izleme cihazı, PDF, ses vb. Veriler dikkate alınmaktadır. Yapılandırılmamış bu çeşitlilikteki veriler, depolama, madencilik ve verilerin analizinde bazı hususları ortaya koymaktadır.
(iii) Hız – verilerin 'hızı' , verilerin oluşturulma hızını ifade eder. Verilerin talepleri karşılamak için ne kadar hızlı üretilip işlendiği, verilerdeki gerçek potansiyeli belirler.
Büyük Veri Hızı, iş süreçleri, uygulama günlükleri, ağlar ve sosyal medya siteleri, sensörler gibi kaynaklardan gelen verilerin akış hızını ele alır. Mobil cihazlar, vb.çok büyük ve süreklidir.
(iv) Değişkenlik - Bu, veriler tarafından zaman zaman gösterilebilecek tutarsızlığı ifade eder, böylece verileri etkili bir şekilde kullanma ve yönetme sürecini zorlaştırır.
Büyük Veri İşlemenin Faydaları
Büyük Veriyi işleyebilme yeteneği ile;
- İşletmeler karar alırken dış istihbarattan faydalanabilirler
Arama motorlarından ve facebook, twitter gibi sitelerden sosyal verilere erişim, kuruluşların işletme stratejilerini hassas bir şekilde ayarlamalarını sağlar.
- Geliştirilmiş müşteri hizmetleri
Geleneksel müşteri geri bildirim sistemleri, Büyük Veri teknolojileriyle tasarlanan yeni sistemlerle değiştiriliyor. Bu yeni sistemlerde, Big Data ve doğal dil işleme teknolojileri tüketici yanıtlarını okumak ve değerlendirmek için kullanılıyor.
- Varsa, ürün / hizmetlere ilişkin riskin erken tanımlanması
- Daha iyi operasyonel verimlilik
Hangi verilerin veri ambarına taşınması gerektiğini belirlemeden önce, yeni veriler için bir evreleme alanı veya iniş bölgesi oluşturmak için Büyük Veri teknolojileri kullanılabilir. Ek olarak, Big Data teknolojilerinin ve veri ambarının bu şekilde entegrasyonu bir organizasyonun nadiren erişilen verileri boşaltmasına yardımcı olur.
Özet
Büyük Veri, büyük boyutlu veri olarak tanımlanır. Bigdata, büyük boyutta olan ve zamanla katlanarak büyüyen bir veri topluluğunu tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
Büyük Veri üretimi örnekleri arasında borsalar, sosyal medya siteleri, jet motorları vb.
Büyük Veri 1) Yapılı, 2) Yapısız, 3) Yarı yapılandırılmış olabilir
Hacim, Çeşitlilik, Hız ve Değişkenlik azdır
Gelişmiş müşteri hizmetleri, daha iyi operasyonel verimlilik, Daha İyi Karar Verme Bigdata'nın birkaç avantajıdır
Yorumlar
YORUM YAP
Hesabınız varsa giriş yapmak için tıklayın